kris2.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Verhaal
 
Ik heb prostituees bezocht.
 
Dat deed ik omdat ik nogal nieuwsgierig was om hoe het nou was om seks te hebben. Een vriendin heb ik nooit gehad en als je langzaam richting de dertig gaat, dan begint er toch iets te kriebelen.
 
Op die manier belandde ik op de Wallen.
 
De eerste keer dat ik daar kwam was meer uit nieuwsgierigheid. Toevallig was ik in Amsterdam en ik ben er een kijkje gaan nemen. Toch wel een schokkende ervaring! Van raamprostitutie had ik weleens gehoord, maar ik was toch wel geschokt over hoe openlijk alles hier gebeurde. Ik vond het ook vreemd dat het winkelende publiek er gewoon doorheen trok. Je zag ook een man in een soort leeuwenpak rondleidingen geven aan toeristen. Voor me liep een bejaard echtpaar die echt verbaasd om zich heen stonden te kijken. Ook vond ik het vreemd dat er gewoon een patatzaak en cafés midden tussen de ramen stonden. Die dag ben ik niet naar de prostituees gegaan, maar ik begon toen al wel plannetjes te smeden. Ik keek naar een meisje dat achter een raam stond....Ze lachtte naar me.......Ik durfde niet.
 
Later ben ik weer teruggekomen.
 
Mijn eerste seksuele ervaring was best wel prettig. Het was toen heel rustig op de Wallen. Het was nog middag. Ik stapte binnen bij een hele aardige mevrouw van in de dertig (het was naar ik meen op de Sint Annenstraat). Heel vriendelijk vroeg ze waar ik vandaan kwam (in het engels).
 
Het is allemaal best wel vreemd. Het peeskamertje rook sterk naar ontsmettingsmiddelen. Ik had eerder het idee dat ik een bezoek bracht bij de tandarts. De prostituee gedroeg zich ook een beetje als een tandarts-assistente. Alles komt verder heel betrouwbaar en professioneel over. De sfeer is er heel prettig. Voor mijn gevoel was alles dik in orde.
 
Enkele dagen later sloeg ik de leesmap open.
 
De VIVA...... Een artikeltje over de Wallen. Er werd door de VIVA-journalisten gesproken over de pooiers die ze daar zagen. Ik schrok. Bij mijn eerdere bezoeken aan de Wallen had ik geen vreemde mannen gezien. Verder was er een kort stukje over een slachtoffer van vrouwenhandel die op de Wallen had gewerkt. Ze werd door een Duitse Marokkaan genaamd 'Rudi' gedwongen achter de ramen te werken. Ze beklaagde zich in het interview over de keurende blikken die langslopende mannen wierpen. Ze werd streng in de gaten gehouden door Rudi. Ze kon uiteindelijk ontsnappen, omdat hij een straatverbod kreeg opgelegd; hij mocht de Wallen niet meer in. Ze dook onder, maar hij spoorde haar weer op. Ze werd in de buitenlucht in elkaar geslagen. De buurt raakte gealarmeerd en belde de politie. Rudi werd opgepakt........
 
Ja, dat was even schrikken. Maar het bracht me niet van de wijs. Een paar weken later ging ik weer naar de prostituees.
 
Dit keer was het avond.
 
Dit keer stonden er wel vreemde mannen. Ik stapte bij een leuk blond meisje naar binnen (dit was naar ik meen op de Bethlemsteeg). Ze keek een beetje verveeld, en zat met haar mond te trekken. Ik liep snel, ze had geen tijd om me vriendelijk aan te kijken. Een beetje verbaasd deed ze haar raam open. Vlak voor haar raam stonden er vreemde mannen druk met elkaar te praten, in een vreemde taal die ik niet kon plaatsen.
  
Het meisje zelf kon bijna geen woord Nederlands of Engels. Ze legde me flink in de watten en gaf me zelfs complimentjes. Ze bracht haar gezicht heel dicht naar mijn gezicht toe. Ze vroeg aan mij of ik een vriendin had. Ik zei van niet. Waarom niet, vroeg ze, "you are beautiful!". Dat was een geweldig compliment!!!! (achteraf denk ik, zegt ze dat niet tegen iedereen?)
 
Ik zei tegen haar dat dit pas de tweede keer was dat ik seks had. 'Second?', zei ze. 'Heeeeey', ze bewoog haar gezicht weer naar me toe. Ze zei 'Are you.....', en wees met haar vinger naar haar hoofd(tok-tok-tok). Ik was stomverbaasd. Hoe wist zij dat nou????? Ik bedacht me dat ze bedoelde dat ik me niet goed voelde, ik zei toen dat 'I'm okay'.
 
Ik vroeg haar waar ze vandaan kwam. "Latvia. Letland". Ze lachte.
 
Enkele dagen later sloeg ik de leesmap open.
 
De VRIENDIN.......Een artikeltje over een slachtoffer van vrouwenhandel.........UIT LETLAND!!!!!
 
Toen ik dat had gelezen over die Letse prostituee, schrok ik natuurlijk. Zou die Letse prostituee die ik een paar dagen eerder......ook misschien slachtoffer zijn van vrouwenhandel? Waren die vreemde mannen voor haar deur soms.......
 
Ik werd somber. Ik maakte plannen om haar te bevrijden. Ik wilde precies een week na de dag dat ik haar tegenkwam, haar weer gaan opzoeken. Ik begon te fantaseren. Hoe kon ik haar daar weg krijgen? Haar pooiers stonden immers recht voor haar deur. Zou ik van kleding met haar moeten wisselen. Zou ik eerste kleren moeten mee nemen? Zouden we moeten wegrennen voor de pooiers? Hoe zou het zijn om zo iemand in je huis te hebben?
 
Het bleef bij fantasiën. Ik heb haar nooit meer opgezocht.
 
Ik wilde ik me verder informeren.
 
Ik ging naar de bibliotheek en zocht naar boeken over prostitutie. Ik zag een boek over vrouwenhandel liggen. Ik sloeg die over. Ik wilde positieve verhalen horen, en hier stond ik niet op te wachten.
 
Ik las het boekje 'Ga je mee schat' van Bert Voskuil en Henk Ruigrok. Er stonden negen verhalen in van prostituees. Veel positieve, veel negatieve verhalen. Er was een Fins meisje die in Finland van een Nederlandse man hoorde hoeveel raamprostituees wel niet verdienden. Zij dacht bij zichzelf, dat kan ik ook, en is toen op eigen houtje naar Nederland gegaan en de eerste dag dat ze hier kwam achter de ramen gaan werken. De eerste dag had ze al 50 klanten en verdiende 2500 gulden. Die nacht viel ze huilend in slaap.
 
Ook was er een verhaal over een doof meisje dat vrijwillig in de prostitutie is gaan werken.
 
Verder wat deprimerende verhalen over straatprostituees. En een verschrikkelijk verhaal over een slachtoffer van vrouwenhandel uit Polen. Zij kwam hier om achter de bar te gaan werken, maar ze werd bedrogen. In plaats daarvan moest ze achter de ramen in Den Haag gaan werken.
 
Voorzichtig durfde ik nu ook het boek over vrouwenhandel te lezen. Het boek heette 'Dossier:vrouwenhandel'(1992) geschreven door Sietske Altink. De inleiding begon meteen goed. Er stond in dat vrouwenhandel een probleem is, maar niet zo groot als door de media wordt voorgespiegeld.
 
'Is het allemaal wel waar?' is een veelgehoorde vraag als vrouwenhandel ter sprake komt. Deze scepsis is onder andere het gevolg van het overdrijven van aantallen 'verhandelde vrouwen' door instanties die geen onderscheid maken tussen gedwongen en vrijwillige prostitutie. Waarschijnlijk zijn de meeste buitenlandse vrouwen die in Nederland in de prostitutie werken niet verhandeld. Ook zijn sommige media geneigd het probleem te overdrijven. 'Tienduizenden, honderdduizenden vrouwen en kinderen leven in slavernij', zo vertellen bepaalde bladen ronkend.' Naar schatting zijn er zo'n duizend slachtoffers van vrouwenhandel in Nederland. In 1991 klopten ongeveer honderd vrouwen aan bij de Stichting tegen Vrouwenhandel. Velen kennen weer lotgenoten die nooit bij de hulpverlening zijn beland. Tel daarbij de verhandelde vrouwen die al voor het peiljaar in Nederland waren, dan lijkt duizend een redelijke schatting.
 
Ik was tevreden. Dit is precies wat ik wilde horen. Er zijn namelijk 20000-25000 prostituees in Nederland. Als 'maar' 1000 prostituees slachtoffer zijn van vrouwenhandel, dan is dus 'slecht' 5 procent van de prostituees in Nederland slachtoffer van vrouwenhandel. 95 procent dus niet. De kans is dus erg klein voor een klant om er één tegen te komen. (meende ik toen)
 
Ik ging weer naar de prostituees.
 
Auw, ik schrik als ik dit teruglees. Tóen zag ik 1000 prostituees die slachtoffer zijn van mensenhandel niet als heel erg. Ik dacht alleen aan mezelf. Ík wilde geen slachtoffers van mensenhandel tegenkomen, er niet mee geconfronteerd worden. Natuurlijk is het verschrikkelijk als maar '1000' prostituees slachtoffer zijn van mensenhandel.-13-4-2006
 
Zij was van Surinaams/Antilliaanse afkomst (dit was naar ik meen op de Dollebegijnensteeg). Ik betaalde voor drie kwartier dus we deden het heel rustig aan. In de tussentijd kwam er ook een man Chinees eten voor haar brengen. Je moet beseffen dat we allebei naakt waren en ze deed gewoon het raam op een kier open. Ik kreeg argwaan. Ik vroeg wie die man was. Ik dacht, misschien is het haar pooier? Zij zei dat het een eenzame man uit de buurt was. Hij bracht regelmatig eten naar prostituees (tegen betaling, maar soms ook niet).
 
Toen we klaar waren en ik me aankleedde bedacht ik me; ik ga het haar gewoon vragen hoe het zit:
 
"Heb jij een souteneur?"
  "Een wat?"
"Souteneur."
  "Wat zeg je?"
"Een pooier!!!"
  "Haaaaaaah, dat staat niet in mijn woordenboek!!!!"
  (ze bedoelde dat ze geen pooier had)
"Ooh, gelukkig maar."
  "Wat is dat, een souteneur? Is dat het nette woord?"
"Ja, het komt oorspronkelijk uit het Frans."
  (Ze begon het woord voor zichzelf te herhalen)
  "Sou..te...neur......soute....neur....souteneur....sou...te...neur....souteneur."
"Zijn die meisjes verliefd op hun pooier?"
  "Maar hij niet op haar!!!!! Het gaat alleen om het geld."
  (Ze leek een beetje kwaad)
 
Het was even stil...........................................
 
En toen zei ze....
 
  "Veel meisjes die hier werken hebben een pooier."
"Oh"
  "Jahaaaah, een POOIER!!!! Een pooierrrrrrr. Een pooierr. Pooier."
 
 
Haar onthulling dat veel meisjes die daar werkten (op de Wallen) een pooier hadden, was als een dreun met een honkelknuppel. Het was ook wel duidelijk dat zij het had over loverboys, want ik vroeg haar of die meisjes verliefd waren op hun pooier. Zij zei, "maar hij niet op haar, het gaat alleen om het geld."
 
Ik stortte me nu nog fanatieker op het onderwerp vrouwenhandel. Ik ging nu eens flink uitpluizen hoe het nou zat op de Wallen. Ik ging zoeken op internet naar alle informatie over de Wallen die ik kon vinden.
 
Ik kwam op internet een pamflet tegen van Christelijke organisaties (waaronder het Scharlaken Koord) die hulpverlening bieden aan prostituees. Van hun onthullingen werd je niet vrolijk.
 
Dit pamflet heet 'Uit het donker opgelicht'.
 
Dit stond erin:
............van de 892 contacten van Scharlaken Koord met prostituees in 2002 gaven er slechts 19 (dus 97% betaalt geen belasting) aan belasting te betalen of de bereidheid aan om te betalen als ze voldoende verdiend hadden. Meer dan 450 vrouwen hadden zelf geen zeggenschap over hun verdiende geld. Alles droegen zij af aan hun pooier dan wel loverboy........
 
En dit:
Onvrijwillige prostitutie heeft in Nederland de afgelopen twee jaar een grote vlucht genomen. Er lijkt een verschuiving plaats te vinden in het criminele circuit van de met hoge risico’s omgeven handel in drugs naar het vrijwel risicoloos exploiteren van vrouwen. Juist vanwege het ontbreken van toezicht door de overheid op de enorme jaarlijkse geldstroom in de prostitutie, is het voor criminelen zeer aantrekkelijk over te stappen naar deze lucratieve ‘bedrijfssector’. Het kwam dan ook als geen verassing dat van een steekproef onder 439 Nederlandse raamprostituees op de wallen in 2001 en 2002, meer dan 380 vrouwen aangaven dat ze door een loverboy in de prostitutie terecht waren gekomen.
 
Kort samengevat.
1.Iets meer dan de helft van de prostituees op de Wallen heeft een pooier, en staat al haar verdiende geld aan hem af.
2.Van de Nederlandse raamprostituees is 87%(!!!) door een loverboy in de prostitutie gekomen.
 
Ook wordt er een anonieme prostituee geciteerd:
In de uitgevoerde enquête die het POOP hield gaf een prostituee een heel treffend antwoord op de vraag: werk je vrijwillig in de prostitutie: "Wat een stomme vraag, ik zeg ja, maar als het niet zo was dan zou ik ook ja antwoorden. Ik schat dat 8 van de 10 vrouwen die hier zitten niet vrijwillig in de prostitutie zitten".
 
Voorzichtig besloot ik om niet meer raamprostituees te bezoeken. Ik hoopte dat in clubs en bordelen minder gedwongen prostitutie zou voorkomen.
 
Ik ging me verder informeren......
 
 

Reacties

messie op 10-02-2008 18:42
hahaha!
 
geniale! 
op 16-07-2009 15:51
Hoi.
euuh . een meisje Wilt iemand jaloes maaken
Martijn Maria Smits op 05-08-2011 01:56
Ik was erg onder de indruk, zou je contact me mij op kunnen nemen?
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Onestat
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl