kris2.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Definities
 
Dit stuk moet ik even helemaal opnieuw schrijven.
 
Om te kunnen uitmaken wie de slachtoffers van vrouwenhandel zijn, hoe je ze kunt herkennen, waar ze werken, en hoeveel het er zijn, heb je eerst een definitie nodig. Het probleem is dat er geen vaststaande definitie is van vrouwenhandel. Iedereen kan een definitie maken, en het begrip is sterk afhankelijk van iemands morele overtuigingen. De vraag is ook, wat is moreel en wat is immoreel. Wat mag je wel en wat mag je niet als klant?
 
Als ik een definitie zou proberen te maken van wat mensenhandel is dan richt ik me vooral op wat ik het "universele" recht op seksuele zelfbeschikking noem. Wordt die bij een prostituee geschonden dan is zij (of hij) slachtoffer is van mensenhandel. Ook als deze vrouw wist dat zij als prostituee zou gaan werken, of als ze al prostituee was en geen moeite heeft met het werk op zich. Ik vind ook als een klant seks heeft met iemand bij wie dit recht wordt geschonden hij schuldig is aan een verkrachting.
 
Het probleem is alleen wat dwang precies is. Je kunt natuurlijk in eerste instantie denken aan geweld of aan de dreiging van geweld. Dat ligt het meest voor de hand. Maar je kunt misschien ook denken aan subtielere dingen. Zoals het dreigen met het stoppen van een liefdesrelatie of het gebruiken van financiële dwang, vooral als diegene hele duidelijke verplichtingen tegenover de schuldeiser voelt. 
 
Helaas zijn er geen duidelijk te scheiden groepen van prostituees. Er is eerder een geleidelijke overgang tussen dwang en vrijwilligheid. Het is moeilijk om een scheidslijn te trekken.
 
Ik zal eerlijk zeggen, dat ik er zelf niet uit ben.
 
Maar uiteindelijk denk ik toch dat de seksuele zelfbeschikking de belangrijkste graadmeter is. Misschien dat je een bepaalde prostituee geen slachtoffer van mensenhandel kunt noemen, je kunt wel zeggen dat in bepaalde omstandigheden haar fysieke integriteit is geschonden. In dat geval zit de exploitant of de pooier fout en kan een klant haar seksuele diensten beter mijden.
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Onestat
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl