kris2.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Eureka!!!
 
Ik heb een mogelijke oplossing gevonden voor het probleem dat zoveel (door de STV geregistreerde) slachtoffers van vrouwenhandel uit Bulgarije, Nigeria, Roemenië enz... komen terwijl als je de recensies op hookers.nl doorkijkt je zo weinig prostituees vindt die uit die landen komen. Zo weinig dat het de gangbare opvatting dat 20% van de prostituees slachtoffer van vrouwenhandel is in twijfel trekt.
 
Ik denk nu dat dat komt omdat vrouwenhandelaren moeite hebben om hun slachtoffers in de hand te houden. Volgens de schrijvers van het rapport 'Land van Belofte'(Judith Vocks en Jan Nijboer) worden de slachtoffers gemiddeld slechts 3 maanden aan het werk gehouden. Iets dat ik nooit heb geweten. Dat betekent dat hoewel het zou kunnen dat er ongeveer 5000 slachtoffers van vrouwenhandel op 'jaarbasis' zijn in Nederland dat er op elk gegeven moment "maar" iets van 1000 hoeven te zijn, terwijl er waarschijnlijk meer dan 20000 prostituees zijn in Nederland. (Ik benadruk, 1000 is 1000 teveel!!!)
 
Dus als je de vraag stelt hoeveel procent van de prostituees slachtoffer is van mensenhandel, dan moet je een onderscheid maken tussen 'op jaarbasis' en 'op elk gegeven moment'.
 
Hmmmm, aan de andere kant is er ook onder prostituees in het algemeen een grote doorstroom. Over een heel jaar kunnen er dus 25.000 prostituees zijn in Nederlands, maar op elk gegeven moment is dat misschien nog niet eens de helft daarvan (volgens de mr A de Graaf-stichting).
http://www.totheildesvolks.nl/scharlaken_koord_media_000201.htm (hééé, het staat er niet meer, maar de volledige naam van het artikel is: 'Betaalde liefde' in "C.V. Koers", door Marieke van Doorninck, Februari 2000, pagina 6 en verder)
“We schatten het aantal dat op jaarbasis in de Nederlandse prostitutie werkt op 25.000. Maar de doorstroom is groot. Prostituees wisselen regelmatig van werkplek. Het aantal prostituees dat op dag- of weekbasis werkt, wordt dan ook geschat op 12.500.”
 
Op jaarbasis kan dus 25% van de prostituees slachtoffer zijn van mensenhandel, maar op elk gegeven moment hoeft dat 'maar' 12% zijn.
 
Het kan ook een verklaring geven waarom het Scharlaken Koord zulke hoge schattingen geeft van het percentage vrouwen op de Wallen dat al haar inkomsten aan haar pooier afstaat.
 
Uit ons eigen onderzoek blijkt dat 93% geen belasting betaalt en van de 892 contacten van Scharlaken Koord met prostituees in 2002 gaven er slechts 19 (dus 97% betaalt geen belasting) aan belasting te betalen of de bereidheid aan om te betalen als ze  voldoende verdiend hadden. Meer dan 450 vrouwen hadden zelf geen zeggenschap over hun verdiende geld. Alles droegen zij af aan hun pooier dan wel loverboy.
 
Die cijfers zijn dus ook op jaarbasis. Volgens het Scharlaken Koord gaf in 2002 450 van de 892 prostituees (waar zij contact mee hadden) al haar geld aan haar pooier. Dat zou dus ook kunnen komen omdat vrouwen die voor een pooier werken veel vaker rouleren.
 
update 20-1-2006:
Maar aan de andere kant. Die cijfers die ik van hookers.nl heb gehaald zijn ook verspreid over een bepaalde periode! Hmmmmmmmmmm, ik heb uitgerekend dat de laatste waarneming van een prostituee op hookers.nl gemiddeld op 4 maanden geleden licht. Dat betekent dat je ook op hookers.nl het effect zou moeten krijgen dat slachtoffers van vrouwenhandel sneller vervangen worden en dat ze dus als groep sterker naar voren zouden moeten komen.
 
Probleem dus toch niet helemaal opgelost.
 
Hmm, maar het moet gezegd dat ik tot nu toe niet echt rekening heb gehouden met de periode waarin prostituees zijn geobserveerd, en die dus de waarnemingen kunnen vervormen. Toch weer iets nieuws ontdekt.
 
update 20-1-2006:
En ik heb ook weer een oplossing kunnen vinden om te bekijken of het echt zo is dat Oost-Europese prostituees sneller doorstromen dan Nederlandse. Dat doe ik door te kijken naar de laatste keer dat ze zijn waargenomen op hookers.nl. Het blijkt dat eerder het omgekeerde het geval is: Nederlandse vrouwen stromen iets sneller door.
 
Maar een oplossing is nog niet in zicht.
 
update 28-2-2006
Nee, dat met die grote doorstroom zou toch kunnen. Denk aan de verhalen van Anna en Tatjana, ook zij stonden "slechts" enkele maanden onder controle van de handelaren. Dat betekent ook dat als dit klopt voor andere prostituees dat dus verreweg de meeste prostituees dus geen slachtoffer zijn van mensenhandel. Want, denk in: veel prostituees zullen toch wel enkele jaren in de prostitutie werken, ik heb een keer gelezen, iets van 5 jaar gemiddeld. Ook is het zo dat veel prostituees alsnog slachtoffer worden van mensenhandel. Vergelijk de 3 maanden gemiddeld onder controle van een mensenhandelaar, met die 5 jaar dat ze in totaal als prostituee werken, dan betekent dus dat een gemiddelde prostituee een groot deel van haar carriere zelfstandig werkt, ook als je verondersteld dat een aantal prostituees meerdere keren slachtoffer worden van vrouwenhandel.
 
Update 6-4-2006
En dat met die 3 maanden gemiddeld kan ook meteen weer in de prullenmand. Een onderzoek van Ruth Hopkins levert hele andere getallen. Ik heb het over het onderzoek dat ze (samen met anderen) heeft gedaan voor de Europese Unie:
 
Daarin komen hele andere getallen naar voren. Er is voor Nederland bij 80 slachtoffers gekeken naar het moment dat ze vertrokken uit hun land en het moment dat ze bij een receptie centrum of politiebureau aankwamen. Gemiddeld zit daar meer dan een jaar tussen. Wat gek dat die getallen zo kunnen verschillen. Toch suggereert dit nog steeds dat veel slachtoffers van mensenhandelaren zich ook relatief snel weer van hen losmaken. Maar omdat bekend is dat de slachtoffers vaak besluiten door te werken in de prostitutie, én omdat slachtoffers van mensenhandel vaak al prostituee waren, kun je wel stellen dat veel prostituees vroeger wel slachtoffer van mensenhandel zijn geweest.
 

Reacties

Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Onestat
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl