kris2.punt.nl
Abonneren
Abonneer je nu voor nieuwe artikelen op deze website!
Laatste reacties
Eén op vijf hoerenlopers is verkrachter
 
Van illegale prostituee gebruik maken moet strafbaar worden, want Nederland is luilekkerland voor mensenhandelaars
Het Parool, dinsdag 25 januari 2005, p. 99
 
Eén op vijf hoerenlopers is verkrachter
 
Hester Jansen
 
Minister Piet Hein Donner beloofde 18 januari uit te zoeken of klanten van illegale prostituees strafbaar kunnen worden gesteld en de Tweede Kamer stemt vandaag over een motie van ChristenUnie, SGP, CDA, VVD en D66 die hetzelfde beoogt. Vorig jaar besloten CDA en PvdA al dat seks met verslaafde prostituees strafbaar moet worden. Het parlement lijkt steeds meer tot de logische conclusie te komen dat mensenhandel de keerzijde van prostitutie is. Deze lijn moet worden doorgezet.
 
Bijna vijf jaar geleden werd het bordeelverbod afgeschaft. Sinds 1 oktober 2000 is het toegestaan vrouwen seksueel te exploiteren en is het beroep van pooier genormaliseerd. De wet gaat ervan uit dat iedere prostituee haar werk uit vrije wil doet en dat gedwongen prostitutie nauwelijks voorkomt. Volgens de wet is de gemiddelde prostituee een zelfstandige, niet-verslaafde, Nederlandse vrouw, die geld verdient met sekswerk en bovendien een nette boekhouding heeft en belasting afdraagt.
 
Sinds datzelfde jaar 2000 heeft Nederland een nationale rapporteur mensenhandel. Deze rapporteur brengt elk jaar de uitbuiting in de seksindustrie in kaart. Een omvangrijke klus, want seksuele uitbuiting komt niet alleen in afgelegen dorpen als Kraggenburg voor, waar een bende Afrikaanse vrouwen in een loods in Flevoland misbruikte, maar overal in Nederland. Gedwongen prostitutie is big business.
 
De gegarandeerde afzet van vrouwen en het minimale risico voor de criminelen maken Nederland een luilekkerland voor mensenhandelaars. Zeker één op de vijf prostituees werkt onder dwang, schat de rapporteur mensenhandel. Andere organisaties komen tot nóg hogere schattingen. In cijfers uitgedrukt: van de circa 25.000 prostituees in Nederland worden er vijf- tot tienduizend door pooiers gedwongen seks met klanten te hebben.
 
Die vrouwen hebben te maken met fysiek geweld, verkrachting en opsluiting, worden geregeld doorverkocht aan andere pooiers en verdienen zelf nauwelijks iets. Het woord slaaf komt aardig in de richting om de situatie van deze vrouwen te omschrijven.
 
De politiek dacht lang dat prostitutie en mensenhandel twee totaal verschillende onderwerpen waren, die je niet op één vergadering kon bespreken. Hier lijkt verandering in te komen. In de praktijk hebben prostitutie en mensenhandel immers veel met elkaar te maken. Zo valt in de rapporten van de rapporteur mensenhandel te lezen dat veel 'legale' seksbazen tot over hun oren in de mensenhandel zitten.
 
Ook hulpverleners bevestigen de verwevenheid: juist de laatste vier jaar zien zij een flinke toename van gedwongen prostitutie.
 
En hoerenlopers maken al helemaal geen onderscheid tussen vrijwillige en onvrijwillige prostituees. De bezoekers van websites zoals hookers.nl hebben alleen belangstelling voor de borstomvang, de prijs en of het ook zonder condoom mag. Eén van de slachtoffers van de Kraggenburgse bende had een hoerenloper om hulp gesmeekt. Zijn reactie was onverschillig: hij wilde slechts waar voor zijn geld.
 
Wie vraagtekens zet bij het liberale prostitutiebeleid in Nederland wordt altijd de mond gesnoerd met het oudste cliché ter wereld: prostitutie is er altijd geweest en zal er altijd zijn. Maar is dat wel een goed argument? Ziekte en geweld zijn ook onuitroeibaar, maar toch proberen we ze uit te bannen.
 
Ik stel dan ook voor het vreselijke cliché van 'het oudste beroep' overboord te gooien en eens eerlijk na te denken over prostitutie. Een paar vragen die dan we echt moeten stellen:
 
* Is het wel zo normaal dat vrijwel de gehele Nederlandse seksindustrie op buitenlandse - en vaak illegale - meisjes drijft? Kennelijk is prostitutie geen gewoon beroep: zelfstandige, niet-verslaafde Nederlandse vrouwen willen het werk niet doen.
 
* Is het wel normaal dat tienduizenden Nederlandse mannen seks hebben met een slachtoffer van mensenhandel? Maakt het betalen voor seks met zo'n slaaf de hoerenloper niet medeplichtig aan mensenhandel?
 
* Is seks met een vrouw onder dwang niet gewoon verkrachting? Als één op de vijf prostituees tot prostitutie gedwongen is, maakt één op de vijf hoerenlopers zich schuldig aan verkrachting. In het Wetboek van Strafrecht staat hier een celstraf van maximaal twaalf jaar op; mensenhandelaars komen er met een gemiddelde straf van twee jaar van af - als ze al worden gepakt - en hoerenlopers gaan altijd vrijuit.
 
* Mag iemand zich eigenlijk wel seksueel laten exploiteren door anderen? De wet verbiedt mensen zichzelf als slaven te verkopen en ook de verkoop van je eigen lichaamsdelen is verboden.
 
* Bestaat eigenlijk wel zoiets als vrijwillige prostitutie? Wie zich in de achtergrond van prostituees verdiept, vindt armoede, misbruik, verslaving en psychische problemen. De happy hookers die men zo graag wil zien, zijn buitengewoon dun gezaaid.
 
Het oudste beroep ter wereld is waarschijnlijk de oudste vorm van vrouwenonderdrukking. Het zou alleen maar een teken van beschaving zijn - niet meer - als het exploiteren van vrouwen opnieuw strafbaar wordt gesteld en het hoerenlopen erbij. Niet alleen voor wat betreft verslaafde of minderjarige, maar voor álle prostituees.
 
De auteur is publiciste. Voor onderzoek werkte zij vorig jaar in een opvanghuis voor slachtoffers van mensenhandel.
 
(c) Parool 2005 alle rechten voorbehouden
 
Waarom heb ik dit artikel eigenlijk op mijn weblog staan? Bovendien klopt het niet wat ze zegt. Veel klanten hebben meer dan 1 prostituee bezocht, dus is de kans groter dan die 20% dat ze een slachtoffer van vrouwenhandel zijn tegengekomen.
 

Reacties

op 12-01-2008 20:50
wat een gezeik zeg,als je over de wallen loopt zijn die meiden echt wel happy.die willen snel veel geld verdienen.de meiden die daar evt wel onder dwang zitten moeten natuurlijk geholpen worden maar gelijk de hele industrie zwart maken slaat nergens op.dr zijn ook veel illegalen arbeiders in de tuinbouw,dus dan ben je ook strafbaar als je tomaten eet die door een illegale onderbetaalde oosteuropese loonslaaf is geplukt?
op 28-02-2008 08:50
Hooi hallo
omar op 06-10-2010 10:34
Ze zouden die prostituees gewoon hun werkmoeten laten doen, op de gedwongen prostituees na.Maar, gelijk de hele industrie zwart maken slaat nergens op.Ze zouden de gedwongen prostituees moeten helpen, maar dat is heel erg moeilijk.Wantdiemeisjes willen niet geholpen worden.Die meisjes weigeren verklaringen af te leggen,wat het heel erg moeilijk maakt voor de politie om die meisjes te helpen.Die meisjes ontkennen alles,voor wie ze werken/wie hun pooiers zijn, wie hun vrienden en familieleden zijn,waar hun vrienden en familieleden zijn,hun paspoort/id kaart, het geld dat ze aan hun pooiers moeten afstaan,hun telefoonnummers,hun verblijfsadressen en hun eventuele echte namen,dus niet hun werknamen.Want ze worden bedreigd, gechanteerd en mishandeld door hun pooiers.Ook komt het voor dat de meisjes verslaafd gemaakt worden aan drugs,nicotine of alcohol.Sommige meisjes worden gechanteerd met foto´s die gemaakt zijn terwijl ze seks hadden met hun loverboy.Die meisjes worden scherp in de gaten gehouden, bedreigd en gemanipuleerd.Loverboys deinzen er niet voor terug om geweld te gebruiken zodat hun meisje niet wegloopt.De politiezou die pooiers moeten oppakken, niet de klanten.
Katharina Stavrinidis op 18-08-2011 09:48
Hoi Omar,
Heb je het boek 'Leven in de hel' van Sarah Forsyth gelezen?
Zo nee, dan moet je dat echt lezen.
Elke man die enigszins een geweten heeft gaat nooit meer naar de hoeren na het lezen van dat boek.
 
Prostituees doen hunwerk niet uit vrije wil.
Wat je zegt over dat de pooiers aan gepakt moeten worden voor wat ze doen ben ik met je eens.
Maar de klanten mogen in mijn ogen ook aangepakt worden.
Die zijn wat mij betreft ook schuldig, door een prostituee te neuken die in gevangenschap verkeerd.
Want dat zijn ze, gevangenen.
Het is verkeerd om te denken dat het goed is een meisje of vrouw de misbruiken, want dat is het,zolang je je portomonnee er maar voor open trekt.
Want seks hebben met een prostituee die een pooier heeft, is hetzelfde als een verkrachting.
Wettelijk misschien niet, moreel wel.
En dat begrijp je wel na het lezen van 'Leven in de hel' van Sarah Forsyth
Dan pas realiseer je je dat het leven van prostituees een leven is waarin ze elke dag door tientallen mannen verkracht en mishandeld worden en onder zware druk gezet worden tegen hun wil.
 
 
Commentaar
Jouw naam/bijnaam
Website url
E-mail
Je Punt profiel
Hou mij op de hoogte
Ik wil op de hoogte gehouden worden
Dit is een verplicht veld
Categorieën
Onestat
Domeinregistratie en hosting via mijndomein.nl